Drepturile turiștilor în contextul noilor modificări din Codul Civil al Republicii Moldova

În Monitorul Oficial nr.66-75 din 01.03.2019 a fost republicat Codul civil al Republicii Moldova, iar odată cu această republicare au intrat în vigoare și o mulțime de articole referitoare la domeniul turismului, în special în partea ce ține de protecția călătorului.

Astfel, potrivit art.1595 din Codul Civil, agenția de turism (profesionistul) este obligată să-i ofere potențialului client toate informațiile esențiale referitoare la pachet înainte de încheierea contractului privind pachetul de servicii de călătorie, inclusiv denumirea turoperatorului (profesionistul organizator) care a format și a oferit spre vânzare pachetul turistic prin intermediul agenției de turism. Totodată, călătorul urmează a fi informat în mod obligatoriu și despre faptul că este în drept să-și cesioneze vacanța oricând, precum și că poate declara rezoluțiunea contractului de turism, dar cu achitarea unor costuri suplimentare.

Suplimentar la cele de mai sus, înainte de asumarea de către călător a unui contract sau a oricărei oferte corespunzătoare, organizatorul și, după caz, intermediarul de pachete sînt obligați să furnizeze călătorului informațiile standard prin intermediul formularului prevăzut în partea A sau B din anexa nr. 8 la Legea nr. 1125/2002 pentru punerea în aplicare a Codului civil al Republicii Moldova.

Nu în ultimul rând, călătorul va fi informat și despre ”Drepturile principale în temeiul art. 1131–1145 din Codul civil”.

Aceste prevederi sunt în vigoare din 1 martie, respectiv pentru toate contractele semnate începâd cu această dată.

Dacă aveți mai multe întrebări despre toate drepturile turiștilor în contextul noilor modificări, nu ezitați să-mi scrieți pe Facebook – aici.

Sliding Sidebar