Poate colabora agenția de turism cu tur-operatorul străin?

Recent am fost întrebat dacă agenția de turism din Republica Moldova poate colabora la direct cu tur-operatorii de peste hotarele țării.

Răspunsul meu a fost că este posibil de colaborat la moment, dar foarte curând va fi puțin mai limitat acest drept.

Astfel, potrivit art.1612 din noul Cod civil, tur-operatorii care nu sânt înregistrați în Republica Moldova și care contractează sau oferă spre contractare pachete în Republica Moldova sau care, prin orice mijloace, își direcționează activitățile către călători din Republica Moldova au obligația de a furniza garanția în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Garanția prevăzută trebuie să fie efectivă și să acopere costurile previzibile în mod rezonabil. Aceasta se referă la valorile plăților efectuate de către sau pe seama călătorilor în legătură cu pachetele, ținând cont de perioada scursă între avansurile plătite și plățile finale și finalizarea pachetelor, precum și de costurile estimate ale întoarcerii în caz de insolvabilitate a organizatorului.

Prin hotărîre de Guvern se stabilesc:

a) tipurile de garanții care se constituie de organizator, de intermediarii de pachete, intermediarii de servicii de călătorie asociate și, după caz, de alți prestatori de servicii;

b) condițiile înaintate față de garanții, inclusiv procedura de valorificare a garanțiilor de către călători;

c) măsura în care călătorul poate fi obligat să efectueze plăți în baza contractului înainte de sfîrșitul călătoriei dacă garanția corespunzătoare nu a fost constituită;

d) autoritatea competentă, precum și atribuțiile acesteia, în domeniul supravegherii organizatorilor, intermediarilor de pachete, intermediarilor de servicii de călătorie asociate și prestatorilor de servicii, al cooperării administrative cu autoritățile din alte state, precum și al protecției călătorilor în caz de insolvabilitate.

Dat fiind faptul că la moment încă nu avem un Guvern cu drepturi depline, hotărârea menționată ar putea fi adoptată de următorul Cabinet de miniștri.

Prin urmare, după o eventuală hotărâre, toți tur-operatorii străini vor trebuie să-și facă o asigurare de insolvabilitate valabilă pe teritoriul Republicii Moldova, iar după aceasta vor fi în drept să-și ofere serviciile prin intermediul agențiilor de turism din țara noastră.

Intermedierea pachetelor de turism de la tur-operatorii străini prin intermediul agențiilor de turism din țara noastră în lipsa asigurării de insolvabilitate ar putea fi considerată activitate ilicită, iar agenția ar putea rămâne fără autorizație, dar s-ar putea îmbogăți cu probleme penale și amenzi usturătoare.

Din câte cunosc, la moment de lucrează intens cu tur-operatorii din Bulgaria și România.

Interdicția nu se va aplica în cazul dacă serviciile operatorului străin vor fi puse la dispoziția agențiilor de turism prin intermediul tor-operatorilor din Republica Moldova, care la fel vor trebui să dețină o asigurare de insolvabilitate.

Dacă aveți întrebări în domeniul legislației în turism, nu ezitanți să mă contactați 078813102, corneliu(@)gandrabur.md

Sliding Sidebar