Comisia de la Veneția nu mai are valoare pentru #PAScuDA?!

Astăzi Alianța Kozak a votat în lectura a 2-a proiectul de lege propus de Năstase Andrei, Slusari Alexandru, Litvinenco Sergiu, Vovc Liviu, Bolea Vasile, Perciun Dan, Reniță Iurie, Carp Lilian, Alaiba Dumitru, Ciobanu Maria, Macari Stela, Grigoriu Inga, Moțpan Chiril, Spătaru Arina, Popșoi Mihail, Marian Radu, Grosu Igor, Roşca Victor, Gherman Doina, Sandu Maia, Nicolaescu-Onofrei Liliana, Nantoi Oazu, Plîngău Dinu, Frunze Petru, Munteanu Igor, Țîcu Octavian pentru modificarea articolului 20 din Codul electoral nr.1381/1997.

Proiectul este publicat mai jos.

Potrivit modificării de azi, membrii CEC vor putea fi destituiți de Parlament cu o simplă hotărâre motivată doar politic, iar Legislativul a fost înzestrat și cu niște competențe de constatare în domeniul dat.

Totodată, modificarea contravine flagrant punctului 77 din Codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneția, Alianța Kozak a anulat independența membrilor CEC.

Din Codul Comisiei de la Veneția:
”În general, revocarea membrilor comisiilor electorale de către organele care i-au numit în funcţie trebuie evitată, deoarece pune la îndoială independenţa lor. Revocarea discreţionară este inadmisibilă, însă este admisibilă revocarea pentru culpă disciplinară sau pentru incompetenţă. În acest caz, motivele revocării trebuie să fie formulate în mod clar şi expres în lege (spre exemplu, referinţa vagă la „acţiuni ce discreditează comisia” nu este admisibila).”

Acum înțelegeți cât de europeni sunt Maia Sandu și Andrei Năstase și cât de mult contează pentru ei această Comisiei de la Veneția?!

Apropo, această modificarea o să aibă efectul bumerangului peste câțiva ani și va veni direct în fruntea celor din #PAScuDA așa cum le-a venit în frunte și prevederea legală privind 3000 buletine de vot per secție.

Hotărârea adoptată astăzi este sesizabilă la CCRM, dar Curtea are credibilitate 0 și nici nu ar trebui sesizată.

Proiectul de lege privind m… by on Scribd

Site Footer

Sliding Sidebar