CONCLUZIE DUREROASĂ: Ministrul Olesea Stamate și-a demonstrat incompetența avansată în privința reformelor din justiție

Comisia de la Veneția a Consiliului UE a examinat și a publicat avizul preliminar cu privire la proiectul de lege înaintat de către Olesea Stamate privind reformele în justiție, iar opiniile judecătorilor europeni au scos la iveală, fără echivoc, incompetența avansată a ”ministrei” în domeniul justiției.

Potrivit proiectului de lege, expediat și Comisiei, s-a propus reformarea CSJ într-o instanță de casație, evaluarea unor judecători și modificarea componenței CSM. Iar în concluzie, forul european a subliniat că orice propunere trebuie să fie într-o relație perfectă cu normele din Constituție, iar din acest motiv proiectul nu poate fi susținut.

Prezent la emisiunea Politica de la tv8, Fadei Nagacevschi, consilierul președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi, a declarat că țara a fost dată de rușine cu acest proiect de lege în fața forului din care fac parte mai mult de 100 de țări. Mai mult, oficialul a menționat că propunerile puteau fi perfecționate înainte să fie trimise Comisiei, dar cineva nu aude și alte opinii, precum și nu sunt auziți partenerii de alianță, în speță PSRM, care sunt pentru o reformă în ordinea stabilită de legislația în vigoare și de Constituție. Nu în ultimul rând, Nagacesvhi vede o problemă că alianța de Guvernare a încredințat Ministerului Justiției să lucreze asupra acestui proiect de lege.

Pe de altă parte, Secretarul de stat Veronica Mihailov-Moraru, care a ajuns la Ministerul Justiției doar pentru că a reprezentat diaspora în procesul de judecată din campania pentru alegerile prezidențiale, dar a pierdut dosarul, a menționat că proiectul de lege a fost inițiat de guvernarea democrată, iar după anumite adaptări s-a lăsat loc și pentru concesii. Declarația a fost făcută în aceeași emisiune de la tv8.

Fiind prezent în același platou, expertul în drept Ștefan Gligor a scos în evidență, că proiectul de lege, prezentat de către Olesea Stamate celor de la Comisia de la Veneția, nu prevede o evaluare amplă a tuturor judecătorilor, iar procurorii nici nu au fost atinși. Mai mult, Gligor a mai adăugat, că s-a propus doar evaluarea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, președinților și vicepreședinților primelor instanțe și ai curților de apel, cumulându-se în total un număr de vreo 50 de judecători din totalul de 400 de judecători din întregul corpul judecătoresc, ceea ce este absolut insuficient. La fel, Gligor a mai subliniat, că s-a propus și retrogradarea judecătorilor cu probleme de integritate în pofida faptului că ei trebuie să fie eliminați din sistem, după cum a confirmat și Comisia de la Veneția în opinia preliminară. În final, expertul a declarat că nu susține o astfel de reformă.

Astfel, așa cum a declarat și Fadei Nagacesvhi, proiectul de lege propus de Olesea Stamate a fost făcut farfalle de către judecătorii Comisiei de la Veneția, iar pentru acele 7 pagini ale proiectului a fost emisă o opinie preliminară pe tocmai 19 pagini, fiind criticate practic toate propunerile ministrului susținut de Maia Sandu.

În concluzie, Olesea Stamate ar trebui să asculte inclusiv opinia celorlalți parteneri de alianță și să propună un proiect în limitele Constituției. În caz contrar, pentru un asemenea eșec ar trebui să demisioneze înainte de 7 decembrie 2019, respectiv înainte de votul final asupra proiectului de lege cu privire la reformarea justiției moldovenești.

Site Footer

Sliding Sidebar

Urmărește-mă

Despre mine

Despre mine

Sunt un om liber, iar aceasta spune totul.

Instagram Slider

No images found!
Try some other hashtag or username