De ce Igor Dodon a vorbit în 4 limbi la APCE

Am văzut pe internet mai multe păreri precipitate despre discursul în patru limbi al lui Igor Dodon la sesiunea plenară a APCE, așa că am decis să fac un text foarte scurt despre aceasta, pentru a lămuri situația:

A vorbit în engleză la începutul discursului

Potrivit cutumelor diplomatice, cuvântul de salut, adică de protocol, sau i se mai spune de ”introducere”, se rostește în limba oficială locală, în cazul vizitelor oficiale în anumite țări, precum și în limba oficială a instituției unde se ține discursul, în cazul dat la APCE.

Și-a rostit discursul în limba română (!)

Tot potrivit acelorași canoane, discurile oficiale se țin în limba statului reprezentat. Aici e clar și răspicat. Pentru unii împiedicați… vedeți decizia CC despre ”Limba Română” în Constituție.

A vorbit în limba rusă

Deși se încearcă punerea accentului, precum că Dodon a vorbit doar în limba rusă la APCE, trebuie să sesizăm o mică manipulare a opiniei publice la acest capitol. Or, președintele a vorbit în limba înțeleasă de majoritatea cetățenilor de alte etnii din Moldova, iar aici este despre: ruși, ucraineni, rromi, găgăuzi, bulgari, turci și alții. Apropo, Dodon a menționat chiar înainte de ce a ales să-și continue discursul în această limbă, dar se pare că precizarea nu a ajuns la unele urechi.

Cuvântul de încheiere, în limba franceză

Trebuie să știți că Igor Dodon a învățat la Facultatea de Economie anume în grupa de predare în limba franceză, dar cuvântul de încheiere de la APCE nu a fost pentru a demonstra că este și francofon, ci în semn de respect pentru comunitatea europeană și pentru mulți delegați la APCE. Mai mult, limba franceză este a doua limbă oficială de comunicare în cadrul APCE, fiind a doua după limba engleză.

Site Footer

Sliding Sidebar

Urmărește-mă

Despre mine

Despre mine

Sunt un om liber, iar aceasta spune totul.

Instagram Slider

No images found!
Try some other hashtag or username