Cum președintele Maia Sandu poate fi suspendată, iar referendumul să nu mai aibă loc

Pentru a debloca situația politică din țară, deputații o pot suspenda pe Maia Sandu pentru o perioadă scurtă de timp și să numească în nou Cabinet de miniștri, după care referendumul de demitere să nu mai aibă loc. Soluția legală este în articolul 156 din Codul electoral al Republicii Moldova.

Astfel, în temeiul art.89 din Constituție, cu voia CC, Parlamentul o poate suspenda pe Maia Sandu din funcția de președinte al Republicii Moldova, cu stabilirea unui referendum de destituire, iar în perioada de la suspendare până în ziua referendumului poate investit un Guvern (de criză!) cu semnătura Zinaidei Greceanîi, președintele Parlamentului.

După desemnarea Guvernului (de criză!), ales de majoritatea parlamentară, deputații pot decreta stare de urgență, iar cu acest instrument legal vor anula de drept și referendumul de destituire a șefului statului.

Acest scenariu legal permite deblocarea situației politice privind numirea unui nou Cabinet de miniștri, iar cheltuielile bugetare vor fi 0 (zero).

Articolul 156. Restricţiile privind desfăşurarea referendumului republican

(1) Referendumul republican nu se desfăşoară în cazul decretării stării de urgenţă, de asediu ori de război şi nici în decursul a 120 de zile de la ridicarea acestor stări. Dacă data referendumului republican a fost stabilită pentru ziua în care, ulterior, se decretează sau se instituie starea de urgenţă, de asediu ori de război, el se anulează de drept sau se amînă pentru o altă zi, respectîndu-se termenele de desfăşurare în condiţiile prezentului cod. Hotărîrea privind amînarea referendumului republican se adoptă de către organul care a emis actul de declarare a referendumului.

Potrivit normei citate, amânarea referendumului este la discreția deputaților. Astfel, referendumul se consideră anulat dacă Parlamentul nu decide amânarea acestuia.

Înalta Curtea Constituțională nu poate refuza să constate încălcările Maiei Sandu. Ele sunt documentate deja prin deciziile CC.

Site Footer

Sliding Sidebar